Saturday, July 25, 2009

Shanghai

Tre dager i Shanghai gikk fort, og vi er nå tilbake i Beijing, hvor vi bor på samme hotel, men nytt rom.

Shanghai og Beijing er akkurat så forskjellige som jeg var blitt fortalt på forhånd. Der Beijing er rektangulært og oversiktelig, er Shanghai kaotisk og alt annet enn rettvinklet. Mens Beijing fremstår grønt og rent, fremstår Shanghai som grått og skittent. Og mens servicearbeidere i Beijing, bl.a. representert ved drosjesjåfører, fremstår som hyggelige og hjelpsomme, fremstår de samme yrkesgruppene som sure og lite imøtekommende i Shanghai.

Første kvelden i Shanghai endte vi opp med å gå litt for mye, så vi bestemte oss for å ta drosje neste dag. For mitt vedkommende ble det seks drosjeturer, og de tre første kommer alle i kategorien for "drosjesjåfører fra h...". Den første drosjesjåføren ville ikke kjøre den "korte" turen fra hotellet til Peoples Square som vi bestilte (30-40 minutters gange..), men jeg nektet å gå ut av drosjen, så han måtte pent kjøre. Den andre ville ikke kjøre oss helt fram til hotellet, og ville helst sette oss av ute på fortauet i regnværet.

Men den tredje tok kaka. Jeg skulle ta drosje alene fra hotellet til en butikk som solgte USB-kabler (ja, jeg hadde reist fra USB-kabelen min i Beijing). Hotellet forklarte hvor det var, og skrev adressen på kinesisk på en lapp som jeg skulle gi sjåføren. Sjåføren gjenkjente imidlertid ikke hverken butikknavn eller adresse og måtte få ytterligere forklaring før han motvillig gikk med på å kjøre meg. Da vi nærmet oss det antatte bestemmelsesstedet begynte han å se seg urolig rundt til alle kanter, og det hørtes ut som han satt og småbannet på kinesisk. Etter å ha kjørt gjennom hele den aktuelle handlegata, kjørte han tilbake for å begynne letingen på nytt, alt mens den kinesiske banningen ble stadig mer høylytt. Heldigvis hadde jeg sett en butikk som så ut som den solgte elektronikkprodukter, så jeg ba ham sette meg av, ellers tror jeg han hadde kjørt rundt og rundt fortsatt. Taksameteret hadde passert minstesatsen på 11 yuan, men jeg visste at turen ikke skulle koste mer enn minstesatsen, så det var det jeg betalte.

Bildene under viser ulike sider av Shanghai by night.

1 comment:

jarle said...

Ikke bare-bare å ta drosje i et land der mange ikke engang forstår uttrykket "taxi".. Men det blir minner av den slags også :-)